WordPress website maken

Welkom bij de handleiding WordPress website maken. In deze Handleiding zal ik je op een duidelijke, makkelijke en snelle manier de basics van WordPress leren. In deze handleiding ga ik er van uit dat we bij 0 beginnen. Je hebt nog helemaal niks (behalve die droom van een mooie website dan natuurlijk). Ik heb gekozen voor WordPress om 1 duidelijke reden: Ik gebruik het zelf ook! Deze hele website is met WordPress gemaakt. Nu jij nog!

Hoe moet ik dat in hemelsnaam doen dan?

Het is heel makkelijk! Zelfs wanneer je nog nooit een website hebt gemaakt en geen enkele ervaring met coderen, programmeren en webhosting hebt is het te doen. Zelf ben ik ook met niks begonnen. In de avonduurtjes ben ik begonnen met het verkennen van de wereld van de websites. Zie hier het eind resultaat! Wacht niet langer en start nu!

Tip: Binnen 15 minuten de eerste stap naar je eigen website? Registreer dan nu je domeinnaam!

Wat is WordPress?

Heel simpel, WordPress is een systeem waarmee je een website kan maken. En niet zomaar een systeem, het aller populairste systeem wel te verstaan! Het systeem is ontwikkeld in 2003 door Matt Mullenweg. Het doel was om een systeem te maken waarmee iedereen makkelijk een blog kon maken. Inmiddels is dit systeem enorm veel gegroeid en doorontwikkeld. Het komt er eigelijk op neer dat je dit systeem, genaamd CMS met 1 klik op de knop kan installeren bij de meeste hostingproviders. Vervolgens kan je met een heel makkelijk menu zelf je website opvullen! En het mooiste is nog, dit systeem is volledig kosteloos.

Wordpress website bewerken

Hier zie je hoe ik deze pagina aan het maken ben!

Een ander mooi ding aan WordPress is dat je het niet op je eigen computer hoeft te installeren. Je kan het dus gewoon bedienen vanaf je browser! Dit betekend dus dat het niet uit maakt wat voor computer je hebt en waar je bent, via www.jouwwebsite.nl/admin kan je altijd inloggen en aanpassingen maken!

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je website er niet professioneel uit ziet hoor. Bijna alle professionals weren ook met WordPress. Je kan er namelijk alle kanten mee op. Zoals ik al zei heb ik deze website er ook mee gemaakt. En een groot voordeel: Omdat er zo ontzettend veel gebruik van wordt gemaakt is voor elk probleem al een oplossing gevonden! Ook zijn er al erg veel tools en ontwerpen gemaakt die jij kan gebruiken!

Klaar voor de start?

Ben je er klaar voor? Laten we dan van start gaan! Ik heb de handleiding in een aantal stappen voor je onderverdeeld om het overzicht te behouden.

  • Stap 1: Je domeinnaam vastleggen. Dit kost ongeveer 5-10 minuten. Zodra de de vastlegging hebt voltooit kunnen we aan de slag! Ik heb al even gekeken waar jij dit het beste kan doen.
  • Stap 2: installeer Wordpress. Ik heb zoals belooft gekeken waar jij het beste je domeinnaam kan registeren. 1 van de dingen waar waar ik op gelet heb is dat je de installatie met 1 klik kan regelen.
  • Stap 3: We maken wat instellingen compleet en zorgen dat je website goed bereikbaar is. Vervolgens zorgen we er voor dat je website het juiste uiterlijk heeft.
  • Stap 4: Aan het eind van de rit zorgen we er voor dat je website helemaal compleet is en alle functies heeft die jij wenst!

Stap 1 De domeinnaam registreren

Wacht hier vooral niet te lang mee. Je bent namelijk nooit de enige die een goed idee heeft! Een domeinnaam is uniek, hij kan dus ook maar 1 keer geregisterd worden. Wel kan een bepaalde naam met meerdere extenties in gebruik genomen worden. Zo heb je bijvoorbeeld www.voorbeeld.nl en www.voorbeeld.com. Deze kunnen van 2 aparte eigenaren zijn en kunnen dus ook 2 totaal andere websites weergeven.

Ik raad je aan om Gelijk je domeinnaam te registeren via …… voordat een ander hem van je “afpakt”. Hoe verveeld zal het zijn als je straks een ander aan de haal ziet gaan met jouw website? Wanneer je een Nederlandse website wilt maken raad ik je aan om voor een  .nl domein te gaan. Op die manier wek je het meeste vertrouwen bij je potentiële bezoekers. Ook is dit erg handig om via Google goed gevonden te worden. Die snapt namelijk dat een .nl website interessant kan zijn voor Nederlandse zoekers.

Waar wacht je nog op?

Bedenk een pakkende domeinnaam voor het geval je dat nog niet gedaan hebt en check of hij nog beschikbaar is. Indien dit het geval is kan je hem het beste meteen registreren. Wanneer je de website met het kleinste hostingpakket registreert kost dit elke maand net zo veel als 1 baco in de kroeg of een grote kop koffie aan het terras. Bijna niks dus! En wat je er voor terug krijgt geeft zoveel inspiratie, energie en vrijheid. Indien je het goed doet kan je er zelfs geld mee verdienen! Doe de check en registreer gelijk!

Waarom Yourhosting?Yourhosting WordPress banner

Simpel. Yourhosting is erg snel in service, volledig Nederlands EN ze hebben verstand van WordPress! Je bent binnen 5 minuten klaar met het registreren van je domeinnaam en de hostingpakketten staan ook overzichtelijk op de website. Ik raad je aan om voor het kleinste pakket te gaan. Groter kan namelijk altijd nog en is voor nu echt niet nodig. Voor slechts €85,- kan je  de hosting al voor een jaar afbetalen. Voor iets meer dan een volle tank ben je dus een heel jaar voorzien! WordPress kan Yourhosting voor jou installeren. Op die manier kan er niks fout gaan! Maak je toch een foutje? Geen nood! De hulp die ze je kunnen bieden is geweldig!

Nadat de domeinnaam geregistreerd is

Is het gelukt? Ik hoop het wel! Heb je de domeinnaam nog niet? Regel het dan even snel. Je hoeft niet bang te zijn dat het niet goed gaat. Dankzei deze handige handleiding, de support van Yourhosting en het geweldige WordPress kan het niet fout gaan!

Nadat je registratie gelukt is krijg je een bevestigingsmail. dat je bestelling voltooit is. Je kan al meteen aan
de slag! Log in via Yourhosting en ga naar “mijn gegevens”. Hier kan je de gegevens van de database vinden die al klaar staat. Noteer deze gegevens even, die heb je later nog nodig namelijk.

Vervolgens ga je naar de hostingmanager. Hier kan je namelijk kiezen om WordPress te installeren. De hostingmanager staat aan de linker kant in de balk weergegeven.

Yourhosting hostingmanager

 

Vervolgens kan je op “software installaties” klikken. Hier zie je als het goed is WordPress tevoorschijn komen. Klik hier op.

Yourhosting WordPress installeren

 

Je zal zien dat je een optie krijgt. Je kan er namelijk voor kiezen om je WordPress installatie op een subdomein te doen. Dat is in dit geval niet nodig. Vind deze dan ook niet aan. Mocht je op een later moment wel een subdomein met webhosting willen aanbieden kan dat uiteraard.

Wordpress installeren Yourhosting

 

Klik op installeer. De WordPress bestanden worden nu in je hostingpakket geïnstalleerd. Dit kan even duren, maar normaal gesproken niet langer dan 5 minuten. Daarna kan je klikken op “WordPress” om de laatste configuratie te voltooien. Gefeliciteerd, je website is in de lucht! Om in te kunnen loggen dien je naar http://www.jedomeinnaam.nl/admin/ te gaan. Daar kan je inloggen met de door jouw gekozen gegevens.

 

Hoe moet het nu verder dan?Standaard WordPress

Als het goed is ziet je website er nu erg basic uit. Dit komt omdat je de website natuurlijk nog moet aanpassen aan jouw wensen. WordPress heeft vast wat voorbeeld pagina’s en berichten geplaatst om jou een beetje een beeld te geven over de opties en wat waar staat.

Ik raad je aan om eerst naar “instellingen” te gaan om de algemene gegevens in te stellen. De identiteit van je website moet namelijk wel goed zijn. Ander weten de potentiële bezoekers die via Google zoeken niet wat jij op je website wilt vertellen en zal je ze mislopen. Dat zou jammer zijn, want je wilt natuurlijk graag je passie met andere delen!

Wanneer je dit allemaal netjes hebt ingesteld en alles zo staat als gewenst kunnen we wat verder gaan. Zoals zie je is er op de voorpagina een bericht geplaatst met als teks “Hello World!”. Dit is natuurlijk een voorbeeld bericht. Om dit bericht aan te passen kan je het beste een nieuwe pagina maken. Op die pagina kan je alles vertellen over je website, wat je er mee wilt bereiken of natuurlijk al het andere dat jij wilt!. Wanneer je deze pagina gemaakt hebt kan je hem als voorpagina instellen. Dit doe je onder weergave > customiser. Maak deze pagina vervolgens de statische startpagina.

Kijk rustig zelf even rond

Natuurlijk is het erg handig als ik alles uitleg, maar een complete handleiding is erg lastig te maken. WordPress is ontzettend uitgebreid en geloof het of niet, ik weet helaas ook niet alles. Deze website heb ik gemaakt door te proberen en te verbeteren. Het is echt heel makkelijk, als je maar een beetje doorzet. Via Google kom je voor vrijwel alle vragen wel tot een juist antwoord. Mocht je er nou echt niet uitkomen kan je me altijd om hulp vragen via het contactformulier. Vrijwel alle functies die je op je website zou willen hebben maar nu niet kan vinden kan je downloaden als plugin. Deze komt dan als uitbreiding op je website. Zo kan je je website zo groot maken als je zelf wilt!

Het uiterlijk aanpassen

Heb je lekker rond gekeken en jezelf verwonderd over alle opties die er beschikbaar zijn? Heb je zelfs al een aantal pagina’s aangemaakt? Helemaal goed! Laten we dan nu eens naar het algehele uiterlijk kijken. Het ziet er op zich prima uit, maar het is wel een beetje standaard… Maar gelukkig kan je dit ook snel en makkelijk aanpassen aanpassen! Dit doe je door een ander thema te gebruiken. Een thema is eigelijk een uiterlijk. Als je op Google zoekt naar WordPress thema zul je ontzettend veel aanbieders vinden. Natuurlijk kan je zelf lekker rustig kijken wat er aangeboden wordt en daar een keuze uit maken. Let echt wel op! Er zijn helaas veel foute WordPress thema’s in omloop. Zorg er dus wel voor dat je het juiste thema neemt. Een thema kost gemiddeld z’n €30,-. Geen geld eigelijk als je je bedenkt dat dit het complete uiterlijk van je website is. Een gemiddelde webdevelopper vraagt al z’n €60,- per uur en reken er maar op dat die wel meer dan een uur bezig zijn met de ontwikkeling!