Wat is een domeinnaam?

WebhostingDomeinnaam, wanneer je jezelf een beetje aan het verdiepen bent in websites, webhosting en alles daar om heen kom je al snel het woord domeinnaam tegen. Een ander woord voor domeinnaam is simpelweg domein of DNS. Eigenlijk is het niets anders dan de roepnaam van een bepaalde website. Achter de schermen is een website namelijk een nummer dat ingevoerd dient te worden in de adresbalk. Dit is echter erg lastig te onthouden. Daarom zijn er domeinnamen in het leven geroepen.

Het komt er eigelijk op neer dat een domeinnaam verwijst naar een specifiek ip-adres. Dit ip adres verwijst dan weer door naar je de juiste pagina’s op het web. Op die manier komt u bij de website die u zoekt uit. Om het voor je (toekomstige) bezoekers zo makkelijk mogelijk te maken is het slim om een zo makkelijk mogelijke naam te nemen. Op die manier kiezen mensen sneller voor jouw website dan die van een ander om te bezoeken. Want zeg nou zelf, www.google.nl is makkelijker dan www.zoekenviagoogle.nl. Er zijn domeinnamen in verschillende soorten en maten, en met verschillende extensies.

Hoe krijg ik een domeinnaam?

 Een domeinnaam is erg eenvoudig te registeren en kost vaak slechts een klein bedrag per jaar. Met alleen Webhostingeen naam kan je echter niet veel. Je hebt namelijk nog geen plek op het internet om de website op te plaatsen. Je domein is simpelweg een dood eind! Omdat je hier niet veel mee opschiet is het van belang dat je een hosting pakket aanschaft. Wanneer je dit doet huur je eigelijk een stukje van het internet. dit zal dan door het bedrijf waar je de domeinnaam hebt geregistreerd worden gekoppeld aan je naam, zodat je een kompleet pakket hebt. Domeinnaam + hosting.

Wanneer je dit setje compleet hebt kan je beginnen met het openen van je website. Je kan losse pagina’s op de ruimte die je van je webhost huurt plaatsen door middel van FTP gebruik maken van een CMS pakket om je website te beheren. Ik maak zelf voor deze website gebruik van WordPress. Je kan alles wat je wilt uploaden of plaatsen op je eigen website. Zo kan je bijvoorbeeld een informative website maken zoals deze of een openbaar verslag maken van een mooie reis die je gemaakt hebt. Dit kan je compleet maken met foto’s filmpjes en reacties van mensen die eventueel mee waren op de reis. Je browser zal je domeinnaam namelijk vertalen naar de pagina die jij hebt gemaakt!

Even alles samengevat

Heel veel keuzeEen website plaats je op de hosting die je van een webhost of huurt. Deze hosting wordt door het hostingbedrijf gecombineerd met je domeinnaam. Dit is dus de verwijzing naar de bestanden die jij op internet hebt geplaatst. Op die manier kan iedereen makkelijk jouw website vinden. Vaak krijg je je domeinnaam aangeboden in combinatie met een webhost, maar je kan er ook voor kiezen om een losse naam aan te schaffen.

hosting is de ruimte voor het opslaan van data, een domeinnaam verwijst naar deze ruimte. Sommige providers leveren een domeinnaam met een hostingpakket. Bij andere hostingproviders dient u deze er apart bij te kopen.