vps hosting vergelijken

 

Hulp vragenVPS Hosting, uitgespeld Virtuel Private Hosting. Wat is het nou precies, voor wie is het geschikt en waar kan je het het beste afnemen? Lees hieronder het antwoord op al je vragen! 

Wat is VPS hosting?

Bij VPS hosting huur je een stukje van een server, net zoals bij shared hosting. Er is echter wel een groot verschil. In tegenstelling tot shared hosting is bij VPS hosting jouw stukje ruimte afgeschermd door een virtuele afscherming. Het komt er eigelijk op neer dat je binnen een bestaande server een virtuele server maakt. Hierdoor wordt jouw VPS server als een losse server gezien. Hierdoor dan je net zoals bij een eigen server je eigen besturingssysteem installeren! Dit kan erg handig zijn voor beheerders van websites die een website beheren die eigelijk te groot is voor shared hosting, maar te klein voor het huren van een eigen dedicated server. Het zelf kiezen van een besturingsysteem is niet voor iedereen nodig. Gelukkig zit er vaak een snelinstallatie bij de VPS pakketten. Op die manier kan jij de meest gebruikte besturingssystemen makkelijk installeren met een klik op de knop!

Diepere materie

Sinds 2010 wordt er steeds meer gebruik gemaakt van VPS servers. De voornaamste reden hiervoor is efficiëntie. De server wordt namelijk opgedeeld in een aantal servers. Hierdoor hoeft er bijvoorbeeld geen halve server te draaien zonder dat er gebruik van gemaakt wordt. Op die manier kan er veel meer efficiëntie toegepast worden. Dit resulteert in een lager kostenplaatje voor de eindgebruiker. De afscheiding tussen de verschillende vpsen op een server is optimaal, dus er is ook geen kans dat de ene gecompromitteerde VPS invloed heeft op de andere VPS op de zelfde server. Een ander doel om bijvoorbeeld Virtualisatie toe te passen is verschillende besturingssystemen die niet met elkaar overweg kunnen op de zelfde server te laten draaien. Op die manier kan je dus meerdere klanten bedienen met de zelfde server.

Even een voorbeeldWebhosting

Wanneer je dus over VPS technologie praat heb je het dus eigelijk over het opdelen van een server in meerdere kleinere servers. Uiteraard moeten de specificaties van de server dan ook opgedeeld worden. Op die manier krijgt iedereen de zelfde rekenkracht tot zijn beschikking. Wanneer je bijvoorbeeld over een fysieke server praat die 8GB RAM heeft kan het bijvoorbeeld zijn een VPS op die server gegarandeerd beschikking krijgt over 256MB. De overige RAM zal dan weer onderverdeeld worden onder de overige VPS’en.

Zoals dit voorbeeld hierboven al beschreef krijgt elke VPS beschikking over zijn eigen specificaties. Dit geld dus ook voor de overige hardware zoals de bijvoorbeeld de schijfruimte. Ook beschikt iedere VPS over een eigen OS, eigen processen en een eigen serverload. Het is zelfs zo compleet dat iedere virtuele server een eigen filesysteem heeft. Je kan dus wel zeggen dat een VPS volledig onafhankelijk is. Vandaar dan ook de naam private.

Geen ruzie met de buren?

Nu hoor ik je denken “maar wat nou als een andere gebruiker van de zelfde server nou een probleem veroorzaakt? Zoals ik al zei, de verschillende virtuele servers zijn niet aan elkaar verbonden, en kunnen elkaar dus ook vrijwel niet beïnvloeden. Mocht de ene VPS bijvoorbeeld erg veel bezoekers krijgen dan zal de andere VPS hier geen last van krijgen. Een te hoge load bij je buurman zal dus geen probleem zijn. Er is echter uitzondering op de regel. Namelijk DDoS aanvallen. Deze kunnen zo krachtig zijn dat ze de rest van de gebruikers van de fysieke server kunnen lastigvallen.

Dit zijn echter zwaar uitzonderlijke omstandigheden en deze zullen normaal gesproken niet voorvallen. Zoals je ziet kan een VPS min of meer alles wat een dedicated server ook kan. Mocht je echter een project met zwaar gewicht hebben, zoals een game server met zware CPU toepassingen raad ik toch wel een dedicated server aan. Anders heb je kans dat je je gebruikers te kort schiet.

VPS Servers Vergelijken

Heel veel keuzeMisschien heb je de materie hierboven gelezen, of misschien weet je al wat een VPS is en wil je gewoon weten welk aanbod het beste bij jou past. Daarom heb ik de vergelijk tabel voor jou samengesteld. Zoals je weet is, in tegenstelling bij shared hosting, bij VPS hosting de snelheid van de server, de datalimieten en de bandbreedte gegarandeerd. Ik heb dus ook goed rondgekeken en getest of deze vereisten ook daadwerkelijk geleverd worden door de aanbieders. Ook ken je vast wel de fair use termen die vaak genoemd worden bij shared hosting. Is je website te groot? Dan moet je weg.

Gelukkig heb je die limieten niet bij VPS hosting. Om dit te testen heb ik een aantal stress testen laten uitvoeren. Zo weet jij zeker dat je geen kat in de zak koopt, en met een gerust hart je website op kan bouwen of uit kan breiden. Hieronder in de tabel heb ik 4 VPS hostingproviders genoemd. Alles is gebaseerd op het basispakket. Echter zullen de overige pakketten hier normaal gespoken mee in lijn staan.

Wat zijn de voordelen?

Hierboven heb ik een aantal voordelen vernoemd in de uitgebreide teksten. Ben je even de draad kwijt? Geen probleem! Hieronder heb ik de belangrijkste punten even op een rijtje gezet:

  • Goedkoper dan dedicated server huren
  • Meer mogelijkheden dan shared hosting
  • Hogere uptime dan shared hosting
  • Gegarandeerde bandbreedte

Nadelen zijn er echter ook:

De voordelen zijn je waarschijnlijk nu wel duidelijk. Deze heb ik immers reeds meerdere malen vernoemd. Maar laten we nu eens even kijken naar de wat minder rooskleurige zaken, namelijk de minpunten. Wat het belangrijkste verschil is met bijvoorbeeld shared hosting is dat je veel verstand van zaken dient te hebben. Een unmanaged VPS doet helemaal niks op zichzelf. Deze zal eerst geïnstalleerd moeten worden. Om dit te doen heb je echter veel kennis nodig. Vrijwel net zo veel als bij dedicated hosting. Indien je zelf weinig tot geen ervaring hebt met het installeren van dergelijke servers raad ik je ook zeker niet aan om hier zomaar mee te beginnen.

In tegenstelling tot een shared hosting pakket moet je veel meer zaken regelen voordat je website überhaupt ondergebracht kan worden op je server. Wil je hulp bij het opstarten en beheren van je VPS? Dan kan je kiezen voor een managed VPS. Deze zijn echter wel een stuk duurder.

Samen spelen, samen delen

Zoals ik in de diepere materie al vertelde zal je de specificaties van de fysieke server moeten delen. Dit is Nadelennatuurlijk logisch omdat je allemaal een eigen kamer in het huis huurt. Natuurlijk zijn alle VPSen gescheiden en hoef je niet bang te zijn dat je buren inbreken, maar het kan wel zijn dat er een grote klant op jouw server ondergebracht is. Indien deze een grote uitgebreide website runt waarop soms teveel bezoekers komen kan het zijn dat deze klant meer dan het standaard gedeelte aan rekenkracht in gebruik neemt.

Het komt er dus op neer dat 1 gebruiker meer processorkracht gebruikt als de andere gebruikers Hier kunnen de andere VPSen op de fysieke server hinder van ondervinden met vertraagde websites tot gevolg. Let daarom altijd op of de hosting provider een fair use beleid heeft geplaatst op het CPU gebruik. Zo weet je zeker dat er ingegrepen wordt als dit overschreden wordt!