Van Squarespace naar WordPress verhuizen

Voordat je begint met het verplaatsen van uw met Squarespace gemaakte website naar WordPress ik u dringend aan deze snelle gids goed door te lezen. Door mijn handige en bondige handleiding weet je snel wat je kan verwachten van deze overgang. Ik leer je hoe je op een goede manier kan migreren en hoe je veel voorkomende problemen en foutjes snel en effectief kan oplossen tijdens het proces van het overstappen. Ben je er klaar voor?

move-from-squarespace-to-wordpress-flothemesWou je van Squarespace naar WordPress overstappen?

SquareSpace is een prachtig en eenvoudig te gebruiken platform als het gaat om het creëren van een website. Het is niet alleen eenvoudig met de opbouw en de indeling van je website, maar biedt ook een vrij groot scala aan sjablonen en modellen om uit te kiezen. En terwijl het is een geweldige optie voor degenen die hun online reis willen beginnen zal je naar verloop van tijd merken dat er niet niet genoeg wordt aangeboden.

Omdat je aan een standaard platform vast zit zal je merken dat er nogal wat beperkingen aan bepaalde zaken zijn. Zoals de beschikbare functies, aanpassingsopties en SEO instellingen. Dit zijn de grootste redenen waarom website eigenaren op zoek gaan naar meer flexibele en complexere platformen zoals WordPress. Op die manier kan je als website eigenaar veel meer controle over je website houden, heb je veel meer vrijheid en kan je het uiterlijk van je website precies zo maken als je zelf wilt!

Wanneer je bij dit artikel terecht bent gekomen is de kans groot dat je al het een en ander hebt opgezocht en al een beetje weet wat er allemaal mogelijk is. Aan de hand van dit artikel laat ik jou stap voor stap zien hoe je het beste van Squarespace naar WordPress kan overstappen zonder dat er fouten gemaakt worden.

Hosting vindenStandaard banner

Laten we bij het begin beginnen. Squarespace host alle websites die bij hun gemaakt zijn op hun eigen servers. WordPress doet dit echter niet. Daar WordPress enkel een CRM systeem is. Als u wilt overstappen op WordPress moet u dus eerst zorgen voor uw eigen hosting. Hiervoor moet je dus zelf een provider vinden. Niet zomaar een provider maar een goeie! Dit is van cruciaal belan omdat uw hosting keuze invloed heeft op de manier waarop uw website werkt, hoe snel de pagina’s laden, en hoe veilig uw website is. Ook zijn back-up’s in geval van hacks en server crashes een grote aanrader. Neem een kijkje op de lijst van hosting providers die ik aanbeveel, of kies direct voor de beste provider die momenteel beschikbaar is.

De beste hostingprovider die ik ken is Siteground. Ik zal je hieronder haarfijn uitleggen waarom ik dat vind:
1. Servers. SiteGround is een geweldige optie om te overwegen gezien het feit dat hun sterke servers zich bevinden op 3 continenten. Namelijk Amerika, Azië en Europa. Waarom dit van belang? Nou simpel, hoe dichter u zich fysiek bevindt bij de server, hoe sneller uw bezoekers uw website kunnen openen. Siteground biedt ook gratis CDN (meer dan 100 extra server locaties). Dus, ongeacht waar u woont kunt u profiteren van het datacentrum dat dicht bij uw bezoekers is.

2. Klanten service.  Goede klantenservice is geen luxe, het is een echte vereiste! De Siteground klantenservice zorgt er voor dat problemen snel opgelost worden en helpen jou met een soepele en snelle verhuizing. Hierdoor wordt je overstap een snelle en aangename ervaring. Zij bieden hulp bij alle hosting pakketten die ze aanbieden via de chat, telefoon en het ticket systeem. Dit doen ze op een super snelle manier, dus je hoeft nooit lang op hulp te wachten. Zo helpen ze jou op de beste manier mogelijk. Afgezien van hosting vragen kunt u ook hulp krijgen WordPress gerelateerde problemen. Het hele team van de klantenservice wordt namelijk getraind op WP en alle zaken daar omheen. Zo kun je dus ook met thema en plugin gerelateerde vragen aankloppen. Zij bieden zelfs gratis verhuizingen aan voor nieuwe websites.

Webhosing zakenman3. Backup’s. Problemen kunnen altijd voorkomen. U kunt bijvoorbeeld gehackt worden, uw website kan crashen tijdens het installeren van een nieuwe plugin of het uitvoeren van updates. De lijst van redenen waarom uw website stuk kan gaan is enorm. Dat is waarom ik altijd de nadruk leg op het belang van een back-up van uw website. In het geval dat uw eigen systeem dit niet doet heeft Siteground de optie om gratis een dagelijkse back-up te laten maken.

4. Extra opties. Siteground bied een heleboel extra opties zonder extra kosten te rekenen. Denk hierbij aan gratis domeinnamen, de mogelijkheid tot het beheren van uw server via een eenvoudig gebruikersaccount via cPanel en hun eigen caching optie genaamd de SuperCacher die helpt met het verbeteren van de snelheid van uw website tot wel 4 keer. De Supercacher is beschikbaar bij de “grow big” en “GoGeek” pakketten. Daarnaast bieden ze 1 klik installaties, auto-updates voor de WordPress installatie en plugins, gratis e-mail en SSL-certificaten En nog veel en veel meer.

Klik hier om snel en gemakkelijk jouw Siteground hostingpakket te nemen!

WordPress installeren

Nadat je de hosting bij Siteground hebt aangeschaft kan je starten met het aanpassen van uw nieuwe WordPress site. Let op: Ik raad je aan je Squarespace account niet meteen niet direct op te zeggen. Je kan hem beter nog even actief houden tot een paar dagen nadat u klaar bent met het en start uw nieuwe WordPress site. Dit is het veiligste om er zeker van te zijn dat er geef fouten kunnen optreden die uw website offline laten gaan. Het installeren van WordPress kan met slechts 1 klik op de knop want Siteground heeft dit al voor jou geregeld!

siteground-1-click-installer-move-from-squarespace-to-wordpress hosting

Ik hoop dat dit bericht u enkele waardevolle inzichten bied over hoe je een goede hosting provider kan kiezen die WordPress voor u kan installeren. Nu kunnen we beginnen met het proces van het verplaatsen van Squarespace naar WordPress. In het volgende gedeelte van dit artikel zal ik uitleg geven over het exporteren van uw site vanuit Squarespace en wat de haken en ogen zijn. Ook zal ik toelichten hoe het importeren van uw inhoud in WordPress het beste kan en lossen we verschillende problemen op. Ben je er klaar voor? Lets go!

De inhoud exporteren vanuit Squarespace

Stroop je mouwen maar op, we gaan verder met een ander essentieel onderdeel van het proces. Dit proces is de migratie van inhoud van je website. Het gaat hierbij om 2 stappen: Uw inhoud vanuit Squarespace exporteren, waarna u deze importeert in WordPress. Gelukkig bied Squarespace een import/export-functie aan waardoor dit proces vrij eenvoudig is. De export functionaliteit is echter enigszins beperkt.

Niet 100% van jouw website kan worden geëxporteerd. Enkel de volgende zaken:

1. Al jouw basis pagina’s
2. Je blog pagina met al je post’s
3. Je gallerij pagina’s
4. Jouw tekst, afbeelding en ingesloten blokken (Twitter, Instagram, etc). Deze zijn echter in minimale vorm te exporteren.

Dit betekend dat jouw Product, Album, evenement en index pagina’s, je mappen, je audio, Video en Pproduct blokken en je aangepaste css niet kunnen worden geëxporteerd. Dus als je meer dan 1 blogpagina hebt kun je helaas maar 1 daarvan meenemen.

Genoeg gepraat, laten we doorgaan en uw inhoud exporteren. Log in op uw Squarespace site, ga naar instellingen > Geavanceerd > Import/Export. Kies exporteren en een pop-upvenster wordt weergegeven met het WordPress-logo. Klik op de knop die jouw export laat starten.

export-squarepsace-site1

Zodra het proces is voltooid ziet u een downloadknop aan de linkerkant. Klik op deze knop om uw XML-bestand te exporteren. Wanneer u het bestand gedownload heeft kunt u op clear klikken.

download-squarespace-xml-file

De inhoud importen in WordPress

Nadat je WordPress hebt geinstalleerd inclusief alle thema’s en plugins is het tijd om jouw .xml bestand van Squarespace te importeren. Dit doe je gemakkelijk via het dashboard. Ga naar tools en klik op import. Selecteer WordPress en installeer en activeer de WordPress importer plugin.

move-from-squarespace-to-wordpress-import-content-to-wordpress

Wanneer de importeerfunctie is geactiveerd ga je terug naar extra en klik je vervolgens op importeren uitvoeren. Wanneer u wordt gevraagd om een bestand te selecteren, kiest u het XML-bestand dat u hebt gedownload van uw Squarespace site. U wordt ook gevraagd om de auteursnaam van een voor elk item te selecteren. Als u wilt kunt u een nieuwe gebruiker maken. Het is raadzaam de optie “Downloaden en importeren van bestandsbijlagen” te selecteren. Het zou echter kunnen zijn dat deze niet werkt, dan kan je hem overslaan.

Zodra het importeren voltooid is kun je beginnen met het downloaden, installeren en activeren van de plugin om externe afbeeldingen te importeren. Deze kunt u hier vinden. Na het activeren van de plugin ga je naar Media > afbeeldingen importeren. De plugin zal zoeken naar externe afbeeldingen in je berichten en deze direct weergeven. Klik op importeren afbeeldingen. Nu worden al deze foto’s geïmporteerd.

Move from squarespace to wordpress, import-external-images-wordpress

De plugin importeert 20 afbeeldingen per post tegelijk zonder problemen. Echter zou het kunnen zijn dat u een “memory exhausted error” storing tegen komt. Indien dit voorkomt kunt u gelukkig heel gemakkelijk het PHP-geheugenlimiet verhogen. Zodra de afbeeldingen zijn verwerkt zal de plugin u de resterende afbeeldingen tonen. Klik op de knop importeer afbeeldingen om het proces voort te zetten totdat alle afbeeldingen zijn geïmporteerd. Wanneer dit allemaal voltooit is kun je beginnen met het aanpassen van je eigen WordPress site.

Permalinks

Het belangrijkste hier is om uw url-structuur zoveel mogelijk te bewaren en gelijk te houden aan dat wat je had op je Squarespace website. Op die manier zal je geen verkeer naar je website en mooie backlinks verliezen. Gelukkig kun je in WordPress de url-structuur gemakkelijk zelf aanpassen en alles SEO vriendelijk maken.

Om dat te doen ga je naar je dashboard en dan naar Instellingen > Permalinks. U ziet een lijst met verschillende opties voor uw linkstructuur. Kies de dichtst bij uw oude SS-url.
Wanneer uw url’s met Squarespace er zo uit zagen:

http://www.brandname.com/journal/2016/12/28/post-title/ 

Dan zal je moeten zorgen dat WordPress zich hier ook aan houd. Dit kan je heel gemakkelijk doen via de instellingen > permalinks. Op die manier zorg je dat je pagina’s van je website op precies de zelfde plaats te bereiken zijn. Echter zie ik meer nut in een 403 rederect van al je oude Squarespace pagina’s. Dit kan echter wel veel werk zijn indien je een uitgebreide website hebt.

http://www.example.com/journal/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/

move-from-squarespace-to-wordpress-import-content-to-wordpress-permalinks

Sla uw wijzigingen op indien je de zelfde structuur hebt gekozen. Hoewel dit helpt met het omleiden van gebruikers naar uw nieuwe site van de oude berichten en vermeldt op verschillende platformen is dit helaas geen garantie dat er geen enkele 404 fout meer tevoorschijn kan komen. Check al je bekende inkomende links dus goed en maak in het geval van een storing een rederect aan.

Andere veelvoorkomende problemen

Foutjes kunnen altijd voorkomen. Hieronder heb ik een aantal veel voorkomende problemen weergegeven zodat je die snel en makkelijk kan tackelen:

Post datum’s, categorien en Tags. Heel vaak worden de postdata, categorieën of tags verwisseld tijdens de migratie van je website. Als er slechts een paar berichten op uw website stonden kunt u dit handmatig aanpassen bij elk bericht. Als u veel aan het bloggen bent geweest kan dit echter voor eeuwig duren. Er is een gemakkelijke en snelle oplossing om alle posts in 1 keer te selecteren en snel allemaal tegelijk bewerken. Hier is een uitleg in de form van een video.

Het format. Wanneer dit gebeurd en de posts niet goed weergegeven worden heb ik een goede oplossing. Je hebt toegang tot de text editor nodig, wat erg simpel is. Daarna moet je alle <div> en <span> van je posts verwijderen.

move-from-squarespace-to-wordpress-comon-issues-wordpress-text-formatting
De wachttijd tot de redirects beginnen met werken. Soms kan het maximaal 24 uur duren tot u de nieuwe website volledig gekoppeld is aan uw domein. Dus, geen paniek als uw oude site rechts wordt weergegeven nadat u uw domein hebt doorverwezen naar uw nieuwe site.

Content die achtergebleven is op uw Squarespace website

Zoals hierboven vermeld is er slechts een beperkte hoeveelheid inhoud die u vanuit uw Squarespace site kunt exporteren. Als je website gebruikte als webwinkel, audio of video bestanden beschikbaar stelde met je website of andere vrij specifieke zaken zal je deze allemaal handmatig over moeten zetten op je nieuwe WordPress website.

De schoonheid van WordPress is dat het de meest flexibele open source platform beschikbaar is voor iedereen. Er zijn ontzettend veel plugins en extensies waarmee u zowat elke functie of functionaliteit kunt toevoegen aan uw website.

Hier zijn een aantal plugins die ik aan kan raden:
1. Voor webwinkel functies: WooCommerce.
2. Voor video bestanden: Gebruik embeds om deze weer te geven. Op die manier kun je de hosting aan bijvoorbeeld Youtube uitbesteden en ben jij veel minder ruimte op je website kwijt.
3. Veel mensen kiezen WordPress voor de mooie SEO oplossingen. Ik raad je hiervoor de Yoast SEO plugin aan. Deze is gratis en zeer uitgebreid.

Raak vertrouwd met WordPress

WordPress is een krachtig platform. Er is een grote gemeenschap van ontwerpers, ontwikkelaars en gebruikers actief. Dit is een groot voordeel. Dit betekent namelijk dat voor bijna elke vraag die u heeft of problemen dat u tegenkomt er al iemand is die het zelfde probleem heeft gehad, en de oplossing waarschijnlijk al gedeeld heeft via het internet. Kijk rustig rond op de diverse websites die alles uitleggen. Mocht je er echt niet uitkomen kan je natuurlijk ook altijd even contact met mij opnemen. Ik zal dan mijn uiterste best doen jou te helpen!

Siteground prijzen