Wat is een server?

Hulp vragenEen server. Iedere website maakt er gebruik van en er zijn er miljoenen van. Maar wat zijn die servers nou eigelijk? Heel simpel, servers zijn eigelijk een soort supercomputers. Gefocust op maar 1 ding, en dat is zoveel mogelijk data opslaan en delen met iedereen die daar recht toe heeft. Ze staan normaal gesproken niet bij iemand thuis, maar bij een bedrijf speciaal ingericht voor het herbergen van dergelijke apparaten. Deze bedrijven hebben speciale ruimtes die optimaal op temperatuur zijn en een super snelle internet verbinding hebben. Op die manier kunnen websites en andere applicaties razendsnel gelezen en gedeeld worden met de hele wereld.

Webservers

Er zijn vele soorten servers, maar op deze website zoemen we in op 1 specifieke variant. Namelijk de webserver. Dit type is speciaal gemaakt en in gebruik genomen voor slechts 1 ding: Alle websites die er op gehost worden tonen aan iedereen die hier recht voor heeft en deze opvraagt. Het idee is vrij simpel. Iemand zocht een manier om makkelijk op de beste webhosting aan te schaffen. Via Google zag hij een link naar deze website. Zodra hij op de link klikte stuurde hij een verzoek naar de webserver waar deze website op gehost wordt. Dit verzoek kwam razendsnel binnen, werd verwerkt, en de webserver stuurde de opgevraagde pagina terug naar de zoeker. Nu kan de gene die geïnteresseerd is in de pagina deze zien.

Wat zit er nou eigelijk in een webserver?Webhosting

Eigelijk zit er maar vrij weinig in een webserver. Ze zijn immers enkel gemaakt om de informatie die er op geplaatst is te verspreiden. Het is dus niet nodig om veel geld uit te geven aan een component dat er voor zorgt dat voor iets anders dan opslag dient. Een webserver bevat de volgende componenten.

  • De opslag. Deze bestaat uit een harde schijf of een SSD. Harde schijven werden tot een paar jaar geleden nog volop gebruikt om gegevens op te slaan. Tegenwoordig zijn er SSD’s. Deze slaan net zoals de standaard harde schijf data op, maar dan op een veel snellere manier. En bij een server geld: Hoe sneller hoe beter. Want iemand die jouw website wilt openen wilt dit zo snel mogelijk doen. Niets is zo vervelend als lang moeten wachten op een website de aan het laden is. Deze harde schijven of SSD’s moeten van goede kwaliteit zijn, want ze moeten dag en nacht aan staan en bereikbaar zijn. Websties zijn immers altijd bereikbaar.
  • Het hart van de server. Deze noemen we het moederbord. Het moederbord verbind de opslag met de verbinding met het internet. Het komt er eigelijk op neer dat je het moederbord als het centrale punt van de server kan zien. Alles is hier mee verbonden en alles wordt hier door aangestuurd. Waneer iemand de website probeert te openen snapt het moederbord dat de gegevens van de website naar die gene verzonden meten worden vanaf de opslag. Verder houd het moederbord de status van de server in de gaten. Zodra ergens een storing opkomt wordt er automatisch een melding gemaakt. De internet verbinding komt tevens ook binnen via het moederbord. Kortom, geen moederbord, geen website.
  • De koeling. Zoals je zelf waarschijnlijk ook wel eens hebt kunnen ervaren worden computers en laptops vrij snel heet. Dit is gelukkig geen groot probleem gezien het feit dat deze gekoeld worden door middel van een koeling. Dit is bij servers precies het zelfde geval! Deze koeling is van levensbelang, want de servers staan dag en nacht aan. Ze zullen dus ook dag en nacht warmte opwekken, wat hoog op kan lopen. Als een server te warm wordt kan deze crashen of zelfs erger, in de brand vliegen! Dit moet dus ten aller tijden voorkomen worden! Gelukkig bevatten servers grote koelers in de vorm van ventilatoren of waterkoeling. Op die manier kan de warmte snel en veilig afgevoerd worden. Zo blijft de server en jouw website veilig en bereikbaar!

NadelenZelf een server beheren is vrijwel niet te doen. Niet alleen zijn dergelijke systemen erg duur in aanschaf. Ze gebruiken ook veel stroom, vragen redelijk wat aandacht en kennis en je moet een erg snelle internet verbinding hebben. Het is veel makkelijker om webhosting bij een speciaal hostingbedrijf af te nemen.