Een simpele uitleg over wat webhosting is

Hosting of wWebhostingebhosting klinkt misschien erg ingewikkeld of ver weg. Het is echter vrij makkelijk uit te leggen wat webhosting nou eigelijk is. Iedere website die je opent, afbeelding die je bekijkt filmpje dat je ziet maakt gebruik van een host. Hosting is eigelijk niets anders dan het aanbieden van een stukje internet. Op dit stukje wordt dan informatie opgeslagen zoals bijvoorbeeld deze website. Om zelf ook z’n “stukje” internet te huren kan je server ruimte huren van een webhost. Dat is iemand die zorgt dat jouw website dag en nacht bereikbaar is.

Webhosting?

Hosting of webhosting is een engelse term. Wanneer je het woord host in een woordenboek opzoekt zul je als uitkomt het woord gastheer vinden. Dit is ook eigelijk precies wat een hosting bedrijf is. De gastheer die jouw website huisvest. Alle pagina’s staan opgeslagen op de computers van de host. Dit zijn niet de computers die je dagelijks bij mensen thuis ziet, maar lange rijen servers. Dit zijn computers die speciaal gemaakt zijn om jouw bestanden op te slaan. Deze servers staan in lange rijen in een hal. Het webhosting bedrijf onderhoud deze servers en zorgt er voor dat ze altijd aan staan en in verbinding staan met internet. Op die manier zijn jouw pagina’s veilig en altijd online. Mensen uit de hele wereld kunnen op deze manier jouw website bezoeken!

 

Waar kan ik webhosting nemen?

Er zijn ontzettend veel bedrijven actief op het gebied van webhosting. Alleen in Nederland zijn er al meerWebhosting dan 1500 bedrijven die adverteren met het woord. Ze zou zeggen dat mensen door al deze bomen het bos niet meer zien. Nou dat klopt! Al deze bedrijven bieden weer net andere pakketten aan. Hierdoor is er vast een bedrijf die precies aanbied wat jij nodig hebt of gaat hebben, maar is de kans groot dat je die nooit gaat kunnen vinden!

Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die de hosting gratis aanbieden. Je kan je eigen website dus gratis publiceren via de servers van dat bedrijf. Nadeel is natuurlijk wel dat daar wat tegenover staat. Vaak willen deze bedrijven een advertentie op jouw website plaatsen. Wil je een website die echt van jezelf is? Neem dan een betaald webhosting pakket. Deze hebben maandelijkse of jaarlijkse kosten, maar dan mag je er ook zelf bepalen wat je wel of niet op je website hebt! Vaak zitten deze kosten ergens in de richting van €6 per maand.

Mocht je nou een hele grote website hebben of gaan maken kun je er ook voor kiezen om een komplete server te huren bij de host. Dit is meestal erg duur. Een dergelijk pakket kost al gouw meer dan honderd euro per maand. Maar, dan heb je wel ontzettend veel ruimte om alles op te kunnen slaan. Dit wordt vaak gebruikt voor website’s met upload functie of websites waarop op 1 moment heel veel kaartjes worden gekocht. Dit kan voor veel verkeer op je website zorgen.

extentiesNormaal gesproken koop je een domeinnaam zoals webhosting-vergelijker.nl en een hosting abbonement in 1. Op die manier ben je in 1 keer kompleet om te kunnen starten met je website. Check de pagina Domeinnaam verkrijgen om hier meer over te lezen en te starten met je website!