Betaalde of gratis hosting

Gratis“Voor niets gaat de zon op”. Iedereen kent dit gezegde wel, maar is het ook echt waar? Nou, niet overal dus! Het is gewoon mogelijk om jouw website gratis te presenteren aan het publiek. Of het slim is om voor gratis te kiezen is een andere vraag, maar het kan dus wel.

Gratis hosting is eventueel interessant wanneer je een simpele hompage wilt maken. Op die homepage kan je bijvoorbeeld jezelf presenteren. Ik raad je aan dergelijke websites alleen voor persoonlijke zaken te gebruiken. Het zou namelijk kunnen zijn dat de beheerder van de webhosting in ruil voor zijn gratis diensten een logo of advertentie op jouw website wilt plaatsen. Dit komt minder professioneel over. Natuurlijk is dit geen probleem als er alleen bekenden zijn die je website bezoeken. Wanneer je de pagina ook wilt gaan gebruiken voor zakelijke doeleinden is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Dan wilt u natuurlijk geen rare advertenties op de website hebben staan. Ook laden dergelijke pagina’s vaak erg langzaam, wat zorgt voor geïrriteerde bezoekers.

De grootste nadelen van gratis webhosting

De ruimte voor je website zal erg gelimiteerd zijn. 

Ruimte? Het internet is toch oneindig groot? Ja dat klopt, maar iedere website moet op een stukje server opgeslagen worden. Je webhost beheert deze ruimte. De kans is dus groot dat je host je weinig ruimte geeft als je voor een gratis pakket gekozen hebt.

Misschien weet je nu nog helemaal niet hoeveel ruimte je nodig hebt. Pagina’s met vooral text hebben bijna geen ruimte nodig, dus als je van plan bent het vrij simpel te houden heb je waarschijnlijk niet zo veel ruimte nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een persoonlijke website of een online cv. De kans is groot dat jouw website prima binnen de ruimte die jouw webhost aanbied past.

Wil je echter een iets professionelere website maken waarbij je niet bang wilt zijn voor foto’s, afbeeldingen of eventueel filmpjes? Kies dan gewoon voor een simpel webhosting pakket. De goedkoopste zal voor lange tijd voldoen. Mocht je bijna alle ruimte vol hebben gemaakt zal je hier vanzelf bericht van krijgen en kan je het pakket makkelijk vergroten. Op die manier kan jij je website altijd blijven doorontwikkelen.

Vaak maar 1 email account beschikbaar

De meeste gratis webhosts bieden maar 1 email account aan. Wanneer je de pagina alleen voor persoonlijk gebruik hebt is dit natuurlijk geen enkel probleem, maar wanneer je de website een stapje verder gaat gebruiken kan je al snel tegen dingen aanlopen. Iedereen die contact wil opnemen zal het zelfde email adres gaan gebruiken. Dit is natuurlijk erg vervelend als je ook bestellingen wilt aannemen via de site. Deze komen nu tussen de gewone vragen terecht! Erg onhandig.

Bij betaalde hosting providers mag je meestal meerdere email adressen aanmaken. Op die manier kan je alles netjes gescheiden houden. Ook komt dit een stuk professioneler over voor je bezoekers en potentiële klanten! Zo kan je namelijk naast het algemene info@webhosting-vergelijker.nl ook hulp@webhosting-vergelijker.nl en klachten@webhosting-vergelijker.nl aanmaken.

Je kan geen gebruik maken van mysql, cgi, perl en phpNadelen

Dit komt er eigelijk op neer dat je niet zelf het uiterlijk van je website mag maken. Vaak zijn er een aantal thema’s waar je uit kan kiezen. Dat is dan het enige waaruit je kan kiezen. Nogmaals geen groot probleem, maar wel “standaard”. Mocht je de website voor wat meer proffecionelere zaken gaan gebruiken is dit zeer af te raden. Dan is het toch wel een vereiste dat u bijvoorbeeld een aanvraag formulier op uw website toe kan passen.

Alle pagina’s die je maakt zijn openbaar

Als je via een gratis hosting een website maakt zullen alle pagina’s van die website openbaar zijn. Nu is dit natuurlijk redelijk logisch. Als je iets niet wilt delen moet je het immers niet op internet zetten. Maar soms wil je iets maar met een aantal andere delen en niet met de hele wereld. Dan zou het heel erg van pas komen als je sommige pagina’s met een wachtwoord kan beveiligen zodat alleen de juiste mensen die kunnen bekijken. Met gratis webhosting lukt dit helaas niet.

Er zullen willekeurige advertenties op je website komen

Jouw een gratis dienst aanbieden is natuurlijk erg leuk, maar de gene die dit allemaal beschikbaar stelt moet natuurlijk ook ergens van kunnen eten. Om daar voor te kunnen zorgen plaatsen de gratis webhosts vaak advertenties op de websites die gratis via hun zijn gemaakt. Het zou dus kunnen zijn dat er opeens een willekeurige boodschap op jouw website staat. Als je de site voor persoonlijk gebruik hebt gemaakt is dit wellicht geen grote ramp, maar voor zakelijk gebruik is dit not-done.

Zelf advertenties plaatsen kan vaak niet

Vaak kan je zelf geen advertenties op je site plaatsen. De voornaamste reden staat hier boven beschreven. Je zal zelf dus lastig geld kunnen verdienen met je website. Geld verdienen met je website is echter ook niet makkelijk met een betaalde website. Er moeten namelijk erg veel bezoekers je website bezoeken alvorens er geld verdiend kan worden. Met een gratis website is dit echter nagenoeg onmogelijk.

Hulp vragenHeb je geen zin in al deze nadelen? Kijk dan even verder op deze website of neem contact op. Ik zal dan mijn uiterste best doen om voor jouw het beste hostingbedrijf te vinden. Op die manier bespaar ik jou een hoop moeite!