Open source webwinkel software mogelijkheden

CMS PakettenOpen source betekend letterlijk open bron. Dit betekend dat de broncode van dit systeem volledig openbaar is. Deze is ook vrij aan te passen, dus iedereen zou er zijn eigen draai aan kunnen geven. Er zijn diverse open source CMS opties beschikbaar zoals het bekende WordPress en Joomla. In dit artikel gaan we het echter alleen hebben over de systemen ontwikkeld voor webshops en webwinkels. Hieronder heb ik alle beschikbare systemen opgesomd gerangschikt op populariteit.

Let wel op, voor open source heb je enige technische kennis nodig. Heb je dit niet? Denk dat ook eens over een kant en klaar webwinkel pakket. Je bent dan meteen voorzien van een domeinnaam, complete webwinkel en alle mogelijkheden zoals iDeal en een Postnl koppeling staan al klaar voor je. Een ander voordeel van dergelijke pakketten is dat de complete technische kant van de webwinkel voor je uit handen genomen wordt, dus ook de beveiliging en de snelheid van je webshop. Ik heb hier een uitgebreid artikel over geschreven. Lees hem hier.

Open Source

Wanneer je het over e-commerce open source CMS hebt dan steekt Magento verreweg met kop en schouders boven de andere pakketten uit. Dit pakket is ontzettend uitgebreid en immens populair. Andere bekende pakketten zijn OpenCart, PrestaShop, CS-Cart en nopCommerce. Ik heb van alle systemen een beknopte omschrijving neergezet. Mocht dit jouw interesse hebben aangetrokken kun je met een klik op de knop verder lezen over dit systeem in de uitgebreide pagina. Alle CMS webwinkel pakketten gemaakt in PHP en kunnen het beste gehost worden op een LINUX server. Uitzondering hierop is nopCommerce welke in ASP.NET geschreven is. Verder is alles geschikt voor de Nederlandse markt.

Het mooie van Open Source is dat het net zoals het internet zelf vrijwel zonder grenzen is. Gezien het feit dat je er zelf aan mag knutselen en uitbreiden kun je werkelijk alle kanten op! Vaak is het systeem gratis te downloaden en te installeren. Daarna kan je zelf met de code gaan spelen of de beschikbare kant en klare plugins toevoegen om de mogelijkheden uit te breiden. Je moer er handig in zijn en verstand van hebben, maar op deze manier is het erg goed mogelijk om geheel kosteloos een schitterende webwinkel te ontwikkelen!

Oneindige mogelijkheden

Heb je geen verstand van systemen, programmeren en zaken die daar bij horen? Geen probleem! Vanwege de grote interesse in de beschreven systemen en de grote toegankelijkheid tot de bronbestanden zijn er veel ervaren programmeurs en designers beschikbaar die jou verder kunnen helpen. Deze bedrijven rekenen vaak een eenmalig bedrag om jouw webwinkel zo in te stellen als jij wenst. Op die manier is je eenmalige investering misschien hoog, maar daarna zijn de kosten erg laag. Heel veel bekende webwinkels werken daarom met een open source systeem.

Ik merk dat de mogelijkheden van de open source CMS systemen voor webwinkels erg onderschat wordt. Misschien komt dit door het gebrek aan vertrouwen, of het missen van de juiste kennis om webwinkels de hier mee ontwikkeld zijn tot een waar succes te maken. Een ander ding waar ik tegen aan loop is het feit dat er toch regelmatig een update moet worden gedaan om de beveiliging op pijl te houden. Omdat hackers altijd op zoek zijn naar mogelijkheden om jouw inkomsten te stelen moet hier dus wel serieus aandacht aan besteed worden. Het nadeel is ook dat de systemen vaak groter en uitgebreider zijn dan voor jou nodig, wat zorgt voor onnodige serverruimte opvulling.

MagentoMagento logo

In 2008 kwam er een nieuwe speler bij in de open source webwinkel software: Magento. Dit CMS is in korte tijd uitgegroeid tot een grote en bekende e-commerce software aanbieder en is in alle markten op dit gebied thuis. Tot op heden zijn er ontzettend veel gebruikers, zijn er veel artikelen over geschreven en is het ook in het Nederlands beschikbaar. Omdat dit pakket zo ontzettend veel gebruikt wordt is er de laatste jaren ook veel aan het systeem toegevoegd om iedereen goed van dienst te kunnen zijn. Hierdoor is dit systeem wel redelijk groot en complex geworden. Iets waar iemand zonder ervaring last van kan krijgen. Ook het dit systeem zo complex dat je webshop speciale hosting nodig heeft om aan deze eisen te voldoen.

De keuze is reuze. De online ondersteuning is massief. Het doet je al snel een beetje denken aan WordPress. Het voordeel hiervan is dat er reeds vele schitterende theme’s en templates beschikbaar zijn en dat vereiste opties zoals betalen met iDeal en verzenden met PostNL zonder problemen als plugin te downloaden en installeren zijn. Naast de geweldig grote online support kan er ok gekozen worden voor een service abonnement.

Wil je professioneel een webwinkel opzetten? Ga dan voor Magento. Met dit systeem weet je zeker dat je webwinkel aan al je eisen zal voldoen. Houd er echter wel rekening mee dat het systeem zo complex is dat het inhuren van een specialist om je webwinkel voor je aan te passen al snel een investering van een paar duizend euro kan zijn. Wil je liever wat rustiger beginnen met minder hosting kosten? Lees dan verder over de andere beschikbare systemen.

Lees hier meer over Magento

OpenCartopencart

Iets minder groot en complex als Magento, maar zeker geen kleine speler in de markt van gratis webwinkel systemen is OpenCart. Dit systeem is ontzettend populair onder de kleine tot middelgrote spelers. Dit pakket is daarom ook vooral een grote aanrader wanneer jij je in het MKB bevind. Net als bij Magento is er een ontzettend grote actieve fanclub online om jou van alle benodigde informatie te voorzien en is er veel documentatie beschikbaar. Indien gewenst kun je ook het uiterlijk van je webwinkel aanpassen door middel van de beschikbare templates of theme’s.

Net als bij Magento zijn er voor OpenCart ook diverse plugins beschikbaar om noodzakelijke zaken als bijvoorbeeld iDeal en verzendgegevens goed te implementeren in je webshop. Je kunt hier dus een volwaardige webshop mee creëren. Ook is alles weer netjes in het Nederlands beschikbaar. Geen taalproblemen dus!

Omdat niet zonder slag of stoot gaat kan het dus zo zijn dat je af en toe ergens tegen aan loopt wanneer je je webwinkel probeert te maken. Gelukkig is dit bij OpenCart geen probleem. Via de officele website is er een Engels en Nederlands talig forum beschikbaar waarop jij al je vragen kunt stellen. Ook is er een grote hoeveelheid uitgebreide documentatie beschikbaar en zijn er zelfs instructie video’s gemaakt om jou wegwijs te kunnen maken.

Zoals je dus kunt lezen is OpenCart een goede en betrouwbare speler in de webwinkel software wereld en zijn ze steeds populairder aan het worden. Voor wie een beetje verstand van zaken heeft is een webwinkel makkelijk in te richten en de hosting hoeft ook niet speciaal te zijn. Standaard Linux hosting is al voldoende!

Prestashopprestashop

Van Frankrijk naar de wereld: PrestaShop! In 2007 kwam de 1e versie beschikbaar. Inmiddels is dit CMS in een gestaagde opmars. Niet raar ook als je kijkt naar de mooie opties die precies juist zijn voor de MKB webshops. De website van Prestashop is duidelijk en overzichtelijk. Ook zijn er weer veel plugins en theme’s of templates beschikbaar om alles optimaal aan te passen. De community is wat minder groot, maar zeker wel actief. Er is echter nog wel minder communicatie in het Nederlands, dus begrip in de Engelse taal is wel nodig.

Er is wel een nadeel aan Prestashop. Namelijk dat er af en toe iets fout gaat tijdens de installatie. Hierdoor kunnen er wel wat frustraties ontstaan tijdens de installatie. Aan het beheer wordt ook nog steeds gesleuteld. Op dit moment is dat nog niet helemaal optimaal. De gebruiksvriendelijkheid laat wat te wensen over. Wanneer je de standaard template wilt gebruiken zou het kunnen zijn dat niet iedere browser het beeld goed weergeeft. Dit zal je dus op moeten lossen met een ander theme. Ook is dit systeem nog niet helemaal bug vrij. Zoals je ziet zijn ze dus druk op weg, maar er is nog wel voldoende ruimte voor verbetering.

De makers van Prestashop zijn wel wat commerciëler ingericht dan het op eerste oog lijkt. Zo zijn er naast de gratis ondersteuning van de diverse fora ook betaalde ondersteuningen beschikbaar. Deze bestaan uit diverse zaken zoals reguliere support, trainingen en diverse andere werken die kan laten uitbesteden. Deze zaken kosten wel redelijk veel geld. Maar goed, je mag de software dan ook gratis gebruiken. Ook dit systeem is weer volledig inzetbaar op de Nederlandse markt. Er zijn diverse iDeal opties beschikbaar en verzendkosten kunnen goed worden berekend. Op dit moment worden de vertalingen naar Nederlands geoptimalisteerd, dus deze zouden binnenkort volledig goed moeten zijn. Echter is op dit moment OpenCart nog steeds een logischere keuze.

CS-Cartcscart

Het land van origine is dit keer geen Frankrijk maar Rusland. Dit systeem is ook al enige jaren actief en heeft een steeds grotere aanhang van internationale webwinkels. Het CMS is open source en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds goed bijgehouden en doorontwikkeld. Het enige puntje is wel dat dit systeem op licentie basis is. Er moet betaald worden voor een licentie, dus gratis van start gaan is er bij dit e-commerce pakket helaas niet bij. Wel bieden ze je de mogelijkheid het voor een aantal weken te proberen. Op die manier kan je er een beetje een feeling bij krijgen.

Dit systeem is eigelijk voor iedereen geschikt. Van kleine tot grote ondernemers die een webshop willen, CS-Cart staat voor jou klaar! Het systeem is ontzettend compleet en erg gebruiksvriendelijk. Ook de opties tot aanpassing zijn niet gelimiteerd. Je kan zelfs heel gemakkelijk wat aanpassen zonder te kunnen programmeren! Je kan namelijk veel instellen door via de admin in te loggen. Ook is er een optie om zaken door middel van slepen en loslaten volledig visueel aan te passen. Omdat dit een betaald pakket is is de code waarmee geprogrammeerd is van optimale kwaliteit. Echter is er niet heel veel documentatie beschikbaar om je wegwijs te maken.

Omdat je in Nederland niet anders kan dan een iDeal ondersteuning bieden heeft ook CS-Cart hier een optie voor. Alle grote spelers op het gebied van betalingsverwerking zijn uiteraard van de partij om de webwinkels met dit open source systeem te ondersteunen. Alle bestanden zijn vertaald naar het Nederlands. Er zijn echter nog wel een paar verbeterpuntjes. Maar goed, gezien het feit dat dit open source is zou je het natuurlijk zelf kunnen verbeteren.

Het kan eigelijk niet anders, maar ik licht het toch maar even toe. Ook voor dit systeem zijn er weer voldoende templates of theme’s beschikbaar en ook de plugins zijn uiteraard weer beschikbaar. Er is ook nog een ander mooi pluspuntje aan dit systeem. Het is namelijk mogelijk om een webshop te maken als multi store of multi vendor. Ook kan je nog een losse webwinkel maken speciaal voor mobiele bezoekers.

nopCommercenopCommerce

Een beetje afwijkend van de rest is nopCommerce. Dit systeem is in tegenstelling tot de rest vooral interessant voor platformen gemaakt met ASP.NET. Dit is afwijkend met de andere pakketten aangezien die met de programmeertaal PHP gemaakt zijn en het beste op een Linux server gehost kunnen worden. Dit pakket dus niet. Om deze reden is het ook erg in trek bij de grotere organisaties.  Die geven namelijk vaak de voorkeur aan ASP.NET. Om deze reden is nopCommerce dan ook in 2008 online gekomen. Op dit moment is dit het grootste en meest bekende e-commerce systeem beschikbaar voor de ASP.NET systemen. Het CMS wordt regelmatig bijgewerkt door zowel de community die er omheen gebouwd is als de makers zelf. Voor programmeurs is deze code erg overzichtelijk aangelegd en daarom erg goed aan te passen.

De plugins zijn weer beschikbaar zoals gewend. Ook de templates en theme’s zijn er wel, maar niet in overvloede. Gezien het feit dat de standaard layout van de webwinkel erg karig is zal hier dus wel wat meer aandacht aan besteed moeten worden. Ga er dus wel van uit dat een designer of developer hier wat tijd aan kwijt zou zijn wanneer je dit laat aanpassen. Dit ligt echter grotendeels aan jouw eigen wensen.

Ondersteuning is er. Zowel van de fans als van de makers zelf. Dit is allemaal te vinden op het forum. Wil je echter snel goed antwoord op je vragen raad ik je toch wel het premium service en support pakket aan. Hiermee wordt je veel sneller geholpen en kan je meteen door. Vertalingen naar Nederlands zijn beschikbaar, maar niet geweldig. Dus wanneer je een professionele uitstraling wenst raad ik je aan om een tekstschrijver er bij te halen. Al met al geen verkeerd systeem, maar wel wat meer werk om op te starten.

Een bestaande website uitbreiden met een webshop?

Heb je al een website maar wil je die graag uitbreiden met een webwinkel? Geen probleem! Dankzei de eenvoudig toe te voegen plugins van de meest bekende gratis open source content management systemen voeg jij eenvoudig een webwinkel toe aan je bestaande webwinkel. Zo hoef je geen tijd en energie in een nieuwe website te steken!

WordPress

Sinds jaar en dag is WordPress het meest uitgebreide, bekende en grootste CMS voor tal van toepassingen. Zowel bloggers als zzp’ers als grote bedrijven maken er gebruik van. Omdat dit systeem zo ontzettend uitgebreid is is natuurlijk ook niet vreemd dat er zo ontzettend veel uitbreidingen voor beschikbaar zijn. Als je het over mogelijkheden tot een webshop uitbreiding hebt zijn er ook diverse opties beschikbaar. De meest gekozen is WooCommerce. Verder zijn deze plugins nog beschikbaar: WP e-Commerce, Jigoshop en Shopp.

Joomla!

Joomla! is minder bekend als het grote WordPress, maar er draaien zeker wel veel websites op dit systeem. Ook zijn er nog genoeg developers actief met het maken van Joomla websites. Op het gebied van webshop mogelijk heden zijn er niet heel veel opties beschikbaar. Eigelijk is VirtueMart de enige echt goede keuze. Met die plugin kun jij makkelijk de uitbreiding naar webwinkel maken!

Drupal

Met Drupal valt niet te spotten. Er zijn dan ook weinig beginners die zich aan dit complexe, krachtige CMS systeem wagen. Omdat dit systeem zo ontzetten complex is raad ik dan ook aan goed te kijken naar welke webwinkel uitbreiding je neemt. Ga voor Ubercart wanneer je een Drupal versie tot en met 6 gebruikt. Indien je een hogere versie gebruikt raad ik je ook ten zeerste aan om Drupal Commerce te bekijken.