Het juiste hosting bedrijf vinden voor je (toekomstige) website

ZoekenToen ik zelf op zoek was naar een hostingbedrijf om mijn aller eerste website te hosten kwam ik er achter dat er heel veel bedrijven zijn die zich specialist noemen. Al deze bedrijven claimen dat zei de beste zijn in wat ze doen: Jouw website huisvesten. Natuurlijk ging ik op zoek naar recensies. Er zijn natuurlijk al vele mensen voor mij geweest die met een bepaalde webhost in zee zijn gegaan. Deze mensen laten ook dikwijls weten wat ze voor ervaring hebben.

Toen liep ik tegen het volgende probleem aan. Omdat er zoveel recencies beschikbaar zijn gekomen vond ik over vrijwel elk webhosting bedrijf zowel goede als slechte reviews. Dat schiet ook niet op! De 1 is erg ontevreden, de ander raad het bedrijf juist aan iedereen aan. Tja, wie moet je nou geloven. Toen dacht ik, laat ik nou gewoon alles eens een keer proberen! Omdat ik meerdere websites heb had ik genoeg mogelijkheid om overal even te proeven. Op die manier heb ik veel kunnen testen en heb ik een algemene top 5 kunnen samenstellen. Om wat dieper in te gaan op de aparte CMS pakketten die er zijn heb ik ook voor ieder pakket een aparte test gedaan, zodat jij voor ieder type website het juiste hostingbedrijf kan vinden!

Ik heb de verschillende aanbieder getest op een aantal zaken. Namelijk de snelheid van de servers, de Heel veel keuzegeleverde diensten en de servicegerichtheid. Dit heb ik over een tijdsbestek van een aantal jaar gedaan. Wanneer ik een nieuw bedrijf tegen kom probeer ik deze vaak ook een kans te geven om zich te bewijzen. Ik lanceer namelijk wel vaker een website om mensen van informatie te voorzien of om iemand te helpen met zijn bedrijf zichtbaar maken. Doordat ik doorlopend blijf testen blijven de top 5 tabellen altijd up-to-date en kan jij er met een gerust hart van uitgaan dat je niet voor de verkeerde kiest.

Wat is de basis voor een goede hosting?

Je kan natuurlijk voor het minimum van het minimum gaan. Je kan ook het meest uitgebreide pakket nemen om er zeker van te zijn dat je nooit te weinig hebt. Voor het hosten van een standaard website raad ik het volgende aan:

  • 500 MB ruimte (1 GB als je echt honderden grote afbeeldingen wilt laten zien)
  • Onbeperkt dataverkeer (is tegenwoordig overal de standaard)
  • MySQL database
  • Emailadressen en eventueel webmail (maar ik adviseer je om via je eigen mailclient email te ontvangen en versturen)
  • Automatische backups voor bestanden en databases
  • Gratis klantenservice via telefoon, email, ticketing systeem, en live chat (het liefst allemaal).
  • DNS beheer (dit is redelijk technisch en vaak gebruik je dit niet, maar als je hostingprovider je niet volledige controle hierover biedt, dan kan dit problemen geven)

Mocht je achteraf toch te weinig ruimte hebben kan je je pakket vaak zonder problemen vergroten. Zo kan jij lekker doorgaan met het ontwikkelen van je website!

Kies voor bereikbare en vriendelijke hosting

Hulp vragenWanneer je een beetje rond aan het kijken bent op internet welke hostingbedrijven er allemaal actief zijn en wat de ervaringen daarvan zijn zul je allerlei rare termen tegen komen. Downtime is daar waarschijnlijk 1 van. Dit betekend dat je site offline raakt. Natuurlijk wil je een host hebben die nooit een storing heeft en zorgt dat jouw website altijd online is. Helaas! Iedere webhost heeft wel eens last van een error. De 1 alleen wat vaker als de ander. Sommige zorgen dat de storing zo snel mogelijk is opgelost, andere doen er wat langer over. Ik persoonlijk betaal liever iets meer voor een host die minimale storing heeft en eventuele storingen zo snel mogelijk oplost.

Ook zal je zelf ongetwijfeld een keer een foutje maken. Het ene foutje kan je zelf gemakkelijk oplossen, het andere foutje zal wat ingewikkelder zijn. Daarom is het van belang dat je snel iemand ten rade kan wanneer het echt niet meer lukt. Een website die offline raakt is natuurlijk het laatste dat je wilt! Kies daarom altijd een webhost die goede support bied. Veel webhosts zeggen dat ze dit bieden, maar in de praktijk kan dit tegenvallen. Gelukkig heb ik alles getest. De webhostingbedrijven die ik als beste heb omschreven bieden binnen een dag een oplossing op veel voorkomende problemen, zijn klantvriendelijk en helpen je bovendien zonder extra kosten. Ook heb ik gekeken naar de toon van de medewerkers die mij hielpen. Deze moet natuurlijk wel klantvriendelijk zijn.

Wat kost dat hosten nou?

Zoals hierboven al beschreven zijn er ontzettend veel aanbieders in de markt. Hierdoor liggen de prijzen erg uit elkaar. De goedkoopste webhost die ik heb gevonden koste maar 50 cent per maand. Dit klinkt natuurlijk als een geweldige deal. Maar pas op! Voor dat geld krijg je waarschijnlijk weinig tot geen support van de klantenservice. Ook zullen de reeds genoemde storingen en downtimes niet snel opgelost worden. Daarom raad ik je ten zeerste af om voor de goedkoopste aanbieder te kiezen. Goede webhostingpakketten die ik heb gevonden kosten tussen de €5,- en de €10,- voor een simpele website. Mocht je website uit zijn jasje groeien kan je er altijd nog voor kiezen om een groter en duurder pakket te kiezen. Sommige webhosts rekenen ook nog een apart bedrag voor de domeinnaam. Deze kosten vallen echter reuze mee. Vaak liggen deze rond de €7,- per jaar.

WordPress hosting

Wordpress logoWordPress is het meest gekozen CMS als het gaat om homepages en basic websites. Als je van plan bent om met WordPress aan de slag te gaan kun je het beste kiezen voor een webhost die verstand heeft van WordPress. Op die manier kan jij indien je er niet meer uitkomt aankoppen bij je webhost voor hulp.

Mocht je een grotere WordPress website willen maken die op termijn grote aantallen bezoekers zal trekken en hierdoor relatief veel aandacht zou vragen heb ik een speciale aanrader. Namelijk WordPress Managed Hosting. Dit type hosting is wat duurder, maar je krijgt er ook veel voor terug. Eventuele updates zullen automatisch worden gedaan. Ook zal er dagelijks een backup van je website worden gemaakt. Mocht de server onverhoopt crashen of gaat er iets anders fout? Geen probleem, er is gewoon een kopie van je website! Met een dergelijk pakket hoef je niet bang te zijn voor hackers en zal je nooit meer een update missen! Dit zijn echter speciale pakketten die je niet bij iedere reguliere webhost zal vinden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *