Gratis te gebruiken CMS (content management system)

CMS PakettenVrijwel iedere website die je bezoekt heeft wel een content management system (hierna CMS). Het maken en bijhouden van een website is vaak erg gemakkelijk als je gebruik maakt van een open source CMS systeem. Een ander groot voordeel is dat het helemaal gratis te gebruiken is. De mensen die het pakket ontwikkeld hebben zijn vrijwillig of maken ook websites voor andere tegen betaling. Op die manier zijn de kosten voor het creëren van een dergelijk systeem laag. De meeste CRM pakketten zijn ook nog eens te gebruiken zonder enige kennis te hebben van html of php. Iedereen kan dus een website maken!

Hoe weet ik welke CMS voor bij geschikt is?

Er zijn flink wat systemen op het internet te vinden. Natuurlijk kan je je heel diep in ieder systeem verdiepen, maar eigelijk is het niet heel ingewikkeld om het juiste pakket te kiezen. Je moet van te voren wel goed weten wat je wensen zijn en wat je met de website wilt bereiken. En het is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk om naar je eigen ervaring te kijken. Heb je veel ervaring? Dan kan je gerust naar de wat ingewikkeldere pakketten kijken. Is het je eerste keer? Kies dan een makkelijk systeem. Om alvast wat te verklappen: Deze website is gemaakt met WordPress.

Welke gratis CMS pakketten zijn er beschikbaar?

* WordPress: Het grootste en meest bekende CMS pakket. Het is oorspronkelijk bedacht als systeem voor blogs en webslogs, maar is inmiddels flink uitgegroeid en bruikbaar voor hele professionele websites. Je kan er alle kanten mee op. Zo kan je er een algemene informative website mee maken of een vergelijkingswebsite. Opties zijn er ook genoeg. Zo kan je door middel van zowel gratis al betaalde thema’s het uiterlijk van je website aanpassen, door middel van een plugin een forum of tabel invoegen en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit systeem is vrij makkelijk te leren zonder ervaring. Ik heb het mezelf bijvoorbeeld ook geleerd.

* Joomla!: Joomla is weer een stukje uitgebreider gemaakt dan WordPress. Het systeem is wat zwaarder, Joomla logomaar bied ook een stuk meer opties. Het voordeel hiervan is dat je veel complexere websites kan maken. Echter is er wel wat ervaring verijst om hier veel aanpassingen aan te doen. Dit is geen ramp, want alles wordt duidelijk uitgelegd in de handleidingen die online te vinden zijn. Je moet er echter wel geduld voor hebben, want dit kan pittige materie zijn. Joomla is wel zeer bruikbaar als CMS voor een webshop.

* Drupal: Met dit pakket heb ik (nog) geen ervaring. Ik heb natuurlijk wel goed om me heen gekeken over wat ik allemaal kon vinden over dit systeem. Wat ik heb gevonden komt er op neer dat Drupal erg bruikbaar is voor blogs. Verhalen publiceren is erg makkelijk en de url’s zijn zeer zoekmachine of seo vriendelijk. Om meer opties te krijgen zijn er uitbreidingen mogelijk door middel van modules. Ook kan je net zoals bij WordPress makkelijk het uiterlijk van je website veranderen door middel van een thema. Wanneer ik meer over dit systeem heb geleerd zal ik hier natuurlijk op terugkomen.

* CMS Made Simple: Niet uitgebreid, maar wel erg makkelijk. De naam zegt het eigelijk al. Dit pakket is gemaakt om zo makkelijk mogelijk te kunnen gebruiken. De opties zijn gelimiteerd, maar dat maakt niet uit voor de gene die een makkelijke homepage of blog wil maken. Net zoals bij de voorgaande pakketten zijn er weer thema’s om het uiterlijk te veranderen en zijn alle url zo gemaakt dat de zoekmachines deze makkelijk kunnen opnemen. Wil je makkelijk een website maken zonder poespas? Dan is dit het juiste systeem!

* SilverStripe: Ook hier heb ik verder totaal geen ervaring mee, maar ik weet dat er toch redelijk wat mensen zijn die dit systeSilverStripeem gebruiken. Wat ik heb gehoord en gelezen is als volgt: Het pakket is redelijk makkelijk te gebruiken voor beginners en is erg flexibel. Ook het aanmaken en beheren van pagina’s is niet super ingewikkeld. Een website maken met dit pakket zal dus niet al te ingewikkeld zijn. Voordeel van SilverStripe is dat je makkelijk bepaalde bestanden kan plaatsen op je website. Dit doe je door deze simpelweg te uploaden. Menu’s zijn net als in WordPress makkelijk aan te passen. Gewoon klikken en slepen. Al met al ziet dit er niet uit als een erg ingewikkeld systeem.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *