Custom CMS of Open Source?

Webhosing zakenmanJe wilt een website maken, maar je weet niet waar je moet beginnen. Op internet vind je waarschijnlijk een hoop informatie, maar wat is nou juist? In dit artikel gaan we wat dieper in op het kiezen van de juiste CMS (Content Management System). Wanneer je een specialistisch bedrijf aanschrijft om te kijken wat voor jouw het beste is zal je vaak een antwoord krijgen waarmee zei meer winnen als jij. Iedereen wilt namelijk altijd geld verdienen toch? Nou bijna iedereen, ik niet. Ik verkoop geen internet diensten en ben ook niet van plan om dit te gaan doen.

Omdat ik met deze website vooral gefixeerd is op hosting heb ik daar dus ook de meeste aandacht aan besteed. Maar, om te weten welke hosting je nodig hebt moet je natuurlijk ook weten hoe je je website gaat maken. Daarom is het ontzettend belangrijk om van te voren al te weten welke CMS je gaat gebruiken. Laat je op dit gebied niet oplichten, want iedereen verteld weer wat anders! Om echt goed te weten wat voor jou de beste keuze is kun je hier onder de plus en minpunten doornemen om er achter te komen wat voor jouw de beste optie is.

De voordelen van een Open Source CMS pakket

1. Open Source CMS is gratis

Klopt! Bekende Open Source systemen als bijvoorbeeld WordPress en Joomla zijn kosteloos te installeren en te gebruiken. Hier hoeft dus niet direct voor geïnvesteerd te worden. Je kan er ook direct mee beginnen, dus geen lange wachttijden. Dit is een groot voordeel in tegenstelling tot een custom CMS. Wil jij snel starten zonder grote investering? Kies dan voor een bekend standaard CMS. Je financiele risico wordt hierdoor minimaal, hulp is makkelijk online te vinden en starten kan direct.

2. Open Source CMS is open…CMS Paketten

Open Source betekend dat werkelijk iedereen er aan mag knutselen. Er zullen dus ook al veel mensen zijn die een oplossing voor een probleem hebben gemaakt. Dit is een groot voordeel, want vaak kan je dergelijke oplossingen vrij makkelijk overnemen.  Ook is de manier waarom het systeem gemaakt is breed bekend bekend. Mocht je iemand in de arm genomen hebben om je systeem bij te houden hoef je dus ook niet bang te zijn dat hij de enige is die dit kan. Er zullen nog vele andere specialisten zijn die jouw systeem optimaal kunnen laten draaien!

3. Open Source CMS is makkelijk(er)

Het starten met een website is erg makkelijk met een Open Source CMS. De afgelopen jaren zijn dergelijke systemen flink gegroeid in populariteit. Dit is natuurlijk ook niet raar. Iedereen kan er mee starten, technische kennis is niet direct vereist en veel antwoorden op problemen staan online voor je klaar. Mocht je een uitbreiding willen kan je vaak een kant en klare plugins. Uiterlijk van de website veranderen kan vaak ook met een klik op de knop.

De voordelen van een custom CMS

1. Custom CMS is op maat gemaakt\Het probleem is echter wel weer dat het een standaard systeem is. Geen ramp natuurlijk, maar het zou kunnen zijn dat dit iets minder efficient binnen jouw project past. L

Een custom CMS is natuurlijk helemaal voor jou op maat gemaakt. Dit is natuurlijk een hele investering, maar dan is je systeem wel zoals een maatpak. Specifiek aan jouw wensen aangepast. In tegenstelling tot een standaard Open Source systeem doet een custom systeem precies wat jij wilt, op de manier waarop jij dat wilt in de hoeveelheid waarin jij dat wilt. Wil je investeren in een goed systeem dat jouw wensen voor langere tijd zonder omwegen behaagd? Ga dan voor custom.

2. Custom CMS is flexibel(er)

Bij een standaard Open Source CMS krijg je te maken met bepaalde zaken waar je geen invloed op hebt. Zo kan het zijn dat de maker van het systeem wijzigingen door voert. Hierdoor kan het zijn dat er opeens aanpassingen aan het menu komen waar jij zonder inspraak in mee moet gaan. Een Custom CMS heeft hier geen last van. Jij hebt aangegeven wat je wenst in het systeem, en indien jij dit wilt wordt het voor je aangepast. Anders niet.

De twijfelachtige voor en nadelen

Zoals je hier boven hebt gelezen zijn er veel uitgesproken voordelen met zowel Open Source als Custom CMS’s. Uiteraard kan je hieruit zelf opmaken wat voor jou het zwaarste weegt. Ook zijn er nog een aantal twijfelachtige onderwerpen. Deze heb ik hier onder weergegeven.

1. Veiligheid

Safety first. Iedereen zegt het en het klopt natuurlijk ook. Niets is zo vervelend als een veiligheidsprobleem op je website. Maar hoe groot is de kans eigelijk dat je last van hackers krijgt? Voor de gemiddelde website is die kans gelukkig erg klein, maar niet ondenkbaar. In de wereld van de digitale veiligheid is er eigelijk maar 1 belangrijke vuistregel. Hoe populairder het systeem dat je gebruikt, hoe groter de kans dat er virussen voor gemaakt worden. Hackers en andere internet criminelen willen namelijk altijd zo veel mogelijk mensen raken.

Wanneer je voor een populair CMS zoals WordPress en Joomla gebruikt wordt ben je dus onderdeel van z’n groot populair systeem. Je zou dus onderdeel kunnen zijn van een doelwit. Echter worden Open Source systemen vaak goed bijgehouden en komen er regelmatig updates beschikbaar om de beveiliging te verbeteren. Ook zitten er vaak ook vele enthousiaste mensen achter een dergelijk systeem om altijd zo snel mogelijk eventuele problemen op te lossen. Bij een Custom systeem zal er zelf goed op de veiligheid gelet moeten worden. Ook zijn er geen standaard oplossingen voor problemen. Je zal hiervoor dus altijd een expert moeten inschakelen tegen vaak hoge kosten.

Ervaring2. Snelheid

Snelheid van je website is ook altijd weer een lastig puntje van aandacht. Websites moeten ten aller tijden zo snel mogelijk zijn. Dit is een algemeen bekend feit. Het probleem met een Open Source systeem is dat deze heel breed gericht zijn om zoveel mogelijk mensen van dienst te kunnen zijn. Hierdoor komen er vaak ook tal van opties mee die eigelijk helemaal niet van toepassing zijn. Deze zullen het systeem wel een beetje vertragen. Er zijn gelukkig altijd oplossingen voor, zoals bijvoorbeeld cache plugins om de snelheid van de website te boosten. Custom CMS hebben hier vaak minder last van, omdat ze alleen de funcies bevatten die echt nodig zijn voor jouw gebruik.

3. Conclusie

Lees de voor en nadelen gewoon goed door en kijk wat voor jou het zwaarste meeweegt. Ik werk zelf alleen met Open Source CMS systemen. Gewoon omdat deze vaak goed werken, kosteloos zijn en prima volstaan voor mijn websites. De eventuele risico’s worden vaak snel en goed opgelost en jij hebt minder kopzorgen. Ga je toch voor een Custom CMS? Zorg er dan voor dat je goede prijsafspraken maakt over de ondersteuning. Zorg er voor dat andere ook altijd aan jouw systeem kunnen sleutelen en dat de beveiliging altijd up-to-date is. Twijfel je nog steeds? Neem dan even contact op, dan duik ik wat dieper in jouw specifieke geval.